Det är i första hand två frågor du behöver ställa dig för ditt utforskande
Vad är det du vill lära dig?
Vad är det du vill kunna göra bättre än idag?
Utforskandet innebär något okänt, omedvetet
En feldenkraislektion för nybörjaren som forskare
4 punkter som en vägledning i din attityd till dig själv
och det du ämnar utforska under ATM lektionen.
- Börja utforskandet inom din komfortabla zon och göra den ännu mer komfortabel.
Inte alltför lätt, inte för hårt. - Välj en intressant utmaning inom räckhåll för din önskan. Inte för svår och krävande men sådan att den fångar din uppmärksamhet.
- Rör dig bort från denna önskade plats och kom tillbaka till den från olika vinklar och håll.
- Lek med det du uppnår så du vet hur du gör och gör det till dit egna, det vill säga att du uppnår kontroll och lätthet.
A Feldenkrais Lesson for the Beginner Scientist
The Nine Essentials
Feldenkraispedagog Anat Almagor
Se den översatta sammanfattningen här ovanför.
Feldenkraispedagog Anat Baniel
AB definierar något hon kallar "The Learning Switch"
For the brain to properly do its job, the learning switch needs to be turned ON.
Expect that you will do, think, or learn something new in each situation, even familiar ones.
Läs mer här "The nine essentials" PDF[+]
Skelettet, hjärnan och gravitationen
Moshe Feldenkrais utgår i sitt tänkande hur skelettet och hjärnan relaterar till gravitationen
Det finns mycket som skiljer de olika däggdjuren åt men också många likheter. Tittar vi på ett dinosaurieskelett ser vi både en höftled och ett bäcken som för tankarna till vårt eget och ändå inte. Vi identifierar kvarlämningar utifrån skelett. Vi skiljer arter och raser åt bland annat utifrån skelettets utformning. Vi försöker förstå människans ursprung utifrån benfragment. Inget är lämnat åt slumpen i utformningen genom urval och evolution, varje utskott och ingröpning är ändamålsenlig. Män och kvinnor har olika bäcken. Oavsett idéer kring könet som en social konstruktion så är det skillnad när det gäller benstommen.
Människan gjorde ett stort språng via Homo Erectus, den upprätta människan. Vårt skelett och vår hjärna är utformade för att hantera ett varande och förflyttning i upprätthet underkastade gravitationens lagar.
Position och gravitation relaterar
Gravitationen eller tyngdkraften relaterar precis som namnet anger till tyngd och massa. En kroppsdel har en bestämd vikt och beroende på hur vi är placerade i rummet är den olika tung att lyfta och röra. Inget märkvärdigt och detta faktum finns naturligtvis med i val av lektion och position.
Avsikten i lektionen är lätthet och enkelhet, inte muskelträning, så besväras du av tyngden så mycket att du blir ouppmärksam är det kanske en idé att byta position men inte nödvändigtvis inte det tema du är intresserad av? Finns samma tema i olika positioner? Senare kan du komma tillbaka till lektionen du valt bort som nu är en annan lektion.
Men å andra sidan, det finns alltid en andra sida, det som är otillgängligt och kämpigt i början av lektionen kan bli lätt när informationen från lektionen är mer assimilerad.
Du kan också göra mindre och lite.
Du kan enbart föreställa dig att du utför instruktionen. Det finns lektioner som enbart utförs i föreställningen, det imaginära. Jag föreslår att du gör någon sådan lektion så du förnimmer dess kraft.
Naturlig position för ett barn
Bilden föregår handling
Om du anammar denna idé att föreställningen är viktigast så kan du göra alla lektioner - oavsett. Har du valt en lektion med en position som plötsligt blir ohanterlig kan du fortfarande fullgöra lektionen men i en annan position. Du kan ligga i en position som är dig bekväm och lyssna och inför din inre blick utforska instruktionen. Det ställer större krav på din föreställningsförmåga, men är fullt möjligt.
Du kan konsekvent byta höger mot vänster och vice versa. Men inte hela tiden - då skapas inte den efterfrågade kontrasten i bilden i hjärnan
Tänk dig att du tittar på en karta eller en arkitektritning.
Den föreställer samma sak även om du tittar upp och ner, vrider och vänder på pappret. För en del människor är detta en svårighet med denna funktion av det spatiala sinnet. Förmågan att se inför den inre blicken att samma kroppsdelar alltid ledar mot varandra oavsett position i rummet. Jag har noterat att det ibland är så för människor med dyslexi och dyspraxi men även andra. Ingen regel utan undantag men om du har en sådan svårighet föreslår jag att du tar fatt i det. Det är viktigare att kännas vid en svårighet än att säga till sig själv att man inte kan eller det inte går. Det kanske bara inte är tänkbart? Det kan vara ovant och oinlärt?
För att vi ska kommunicera om höger och vänster på en båt kallar vi det styrbord och babord och det är alltid utifrån båten vi resonerar. Samma i lektionerna.
Huvudet är upp och fötterna ner oavsett om vi står på huvudet eller inte. Höger sida är höger sida oavsett placering i rummet. Att lyfta armarna över huvudet när vi står upp är samma relation mellan armarna och huvudet om vi ligger på rygg eller mage, sitter eller böjer oss fram som i yogans solställning.
Hur du är placerad i rummet påverkar lektionens effekt
Här ett exempel:
I en lektion i sidläge är den ena sidan i kontakt med golvet som inte rör sig eller förändras. Golvet är stabilt och pålitligt. Tryggt och förutsägbart. Golvet är viktigt i lärandet kring jag och golvet, jag och omgivningen
Det blir ofta en skillnad i den övre sidan under lektionen, kännbart när du sedan kommer tillbaka till ryggläget för paus och skanning.
Förändringen i den övre halvan beror på orienteringen i rummet med armen eller benet som du rör avsiktligt i olika riktningar och orienterar mot andra delar av självet och mot väggar, tak och golv och kanske även olika föremål. ( mot tavlan, mot lampan, mot fönstret osv.)
Handlingen där rörelsen är en komponent innebär intention, precision, anpassning och förändring och det påverkar hjärnan och kontrollnivån. Det är feldenkraismetodens redskap, genom rörelse skapas medvetenhet.
Ibland är det tvärtom och skillnaden upplevs i den sida som varit ner mot underlaget. Den undre sidan tar tyngden av den övre kroppshalvan och vi anpassar oss och skapar en förändring i sättet vi ligger för att öka bekvämligheten och minska obehag av trycket och tyngden.
Det vanemässiga spelar också in och även strukturella svårigheter och smärta. Även hjärnans anatomi och dina individuella skillnader, både från livserfarenhet och sysselsättning som exempel färdigheter och yrke. Är dina vanor asymmetriska tar det sig uttryck i lektionerna.
Utifrån alla dessa variabler behöver du pröva dig fram och även tänka på att det varierar gång från gång och dag för dag. Det är en del av processen.
Något om hjärnan
Två hjärnhalvor
Vi har två hjärnhalvor som i allmänhet styr motsatt sida av kroppen.
I allmänhet skriver jag, för människor som föds med en hjärnhalva utvecklar funktioner i den hjärnhalva som finsn på ett eget individuellt sätt som inte stämmer överens med flertalet. Det är det vi hänför till hjärnplasticitet. Kring detta finsn mycket at säga men överlåter det till annan tid och plats.
Föreslår att du ser filmen om och av Jill Bolte Taylor. Hon har efter sin rehabilitering med bland annat feldenkrais utbildat sig till feldenkraispedagog hos Anat Baniel.
Jill Bolte Taylor
Det habituella, det vanliga och det upprepade
Nytt är inte vant men krävs för ett lärande
Två begrepp vi använder är habituellt och icke - habituellt.
Det habituella är bekant, vant och tryggt. Skapar inte rädsla och oro. Är pålitligt. Kräver mindre hjärnkraft (energi). Färre beslut.
Det icke - habituella är ovant och kräver ett visst mod och nyfikenhet. Där finns något nytt att erövra. Det är i det icke-habituella som lärandet finns. Hjärnans plasticitet för att göra nya kopplingar.
En bärande idé med feldenkrais och ATM är att bryta upp det vanemässiga och skapa alternativa handlingssätt och valmöjligheter.
Val definieras i detta sammanhang som något mer än antingen/eller. Det behövs minst tre alternativ, ett vägskäl med tre vägar där det inte räcker med att göra tvärtom utan det förutsätter ett val mellan två nya möjligheter.
Detta vanemässiga blir tydligt i ditt val av lektion och sida.
Jag resonerar i ATM valet utifrån den biologiska hållningen vad som är förutsättningar för frihet i gravitationsfältet och hur människan har utvecklats under miljontals år för att vara skicklig i sin upprätta dynamiska hållning.