
Tema: Gravitationen - hur skickligt hanterar du den?
Det finns 10 publicerade lektioner - skrolla ner och välj.
Här en intervju i DN med rubrik "Den svåra konsten att gå på månen" Länk[+] med Charles Duke som reste till månen med John Young på Apollo 16:
"– Vi fick lära oss att gå på nytt när vi kom till månen. Gick det uppför hoppade vi som kängurur och gick det nedför gick vi med sidan före. Vår största skräck var att ramla på rygg, vilket jag gjorde en gång. Men ryggsäcken med alla livsuppehållande system höll. Jag och John ramlade många gånger.– Vi fick lära oss att gå på nytt när vi kom till månen. Gick det uppför hoppade vi som kängurur och gick det nedför gick vi med sidan före. Vår största skräck var att ramla på rygg, vilket jag gjorde en gång. Men ryggsäcken med alla livsuppehållande system höll. Jag och John ramlade många gånger.
Att gå på månen liknar inget på jorden, säger Charles Duke:
– Det är inte som att gå barfota på stranden. Man känner inte marken genom två par kraftiga stövlar. Men det finns en känsla av lätthet som gör att man vill hoppa. Även om man sjönk ned två centimeter varje steg man tar så kändes marken stadig. Jag kallade vår gångstil för Frankensteinsteget!"
Material på hemsidan: (Klicka på rubrikerna)
Gravitation - från marken till en unik upprätt mänsklig hållning
Moshe Feldenkras föreläser i Cern 1981
Fler källtexter om biologisk hållning och gravitationen
Hållningsmekanismer & Magnus
Utdrag från essä i boken Feldenkraismetoden att läsa sig lära igen PDF[+]
Boken kom ut på Natur & Kultur 1996 och är slut på förlaget med kan finnas på lokala bibliotek.
"Vägen tillbaka till magläget
Det anses olämpligt att lägga nyfödda barn på mage. Magläget kan påverka deras andning på ett ogynnsamt sätt. Man rekommenderar istället föräldrarna att vänta till barnet själv kan vända sig mellan mage och ryggläge. Detta inträffar alltid förr eller senare om det inte finns allvarliga hinder för barnets utveckling i form av sjukdom eller skada. Så under en febril tid experimenterar den lilla människan med att ta sig runt från det ena läget till det andra på otaliga sätt och i olika kombinationer. Går det väl är det ingen skillnad mellan höger och vänster. När barnet erövrat kontrollen över rörelsen är den i ett slag självklar. Vi vet sedan länge att det ingår i den mognads - och inlärningsprocess som är nödvändig för att till fullo behärska gravitationen och inta Homo Erectus flexibla rörelseattityd.
Vad händer då med människor som senare i livet förlorat förmågan att ligga på mage och även enkelt ta sig därifrån? Har de samtidigt då förlorat något av den självklara kontrollen och anpassningen till tyngdkraften? Har de svårt att röra sig? Blir de ostadiga eller drabbas de av olika smärtsyndrom? Ja, sa Moshe Feldenkrais med eftertryck och utvecklade ett komplext pedagogiskt system för att återlära människor den elegans som naturen byggt in i vårt nervsystem och som till stor del handlar om vår förmåga att vända oss runt vår egen rörelseaxel. Att vrida sig runt i liggande, sittande, stående, när hon går eller hoppande i volter och akrobatik är något som människan i princip behärskar bättre än någon annan levande varelse även om många stolsittare kan ha glömt koltårens dynamik.
Vårterminen börjar 11/4 och är 10 lektioner:
1) ID 180412 Länk[+] Tema: Det elementära, lektion 3 i ATM boken. Se gärna en kommentar angående lektionen från 2012 PDF[+]
2) ID 180418 Länk[+] Tema: Antigraviationsmuskulatur i magläge
3) ID 080426 Länk[+] Tema: Slingrande kotrad - i magläge
4) ID 180502 Länk[+] Tema: Revbenen vrider sig som handtagen på en hink - i sidlägen
5) ID 180509 Länk[+] Tema: Kontroll av orosmönster nr 1
6) ID 180516 Länk[+] Tema: Kontroll av orosmönster nr 2
7) ID 180523 Länk[+] Tema: Midjan
8) ID 180531 Länk[+] Tema: Sittbenen i rörelse
9) ID 180607 Länk[+] Tema: Korset i bröstkorgen
10)ID 180613 Länk[+] Tema: Höftleden, en del av underlivet